Naborivaliseringen

På mange områder foregår det en rivalisering mellom Norge og Sverige. Denne rivaliseringen er kjent fra vitser, men rivaliseringen viser seg aller best når det er snakk om sport og konkurranser. Da er det ofte viktigere for nordmenn å slå svenskene enn å vinne konkurransen. Så lenge Norge plasserer seg bedre enn svenskene, er det greit.

Norway Sweden

Hvor kommer rivaliseringen fra?

Mange naboland rivaliserer seg imellom, og ofte har det en bakgrunnshistorie. Det er også mange naboer som rivaliserer, og det har også en bakgrunn som kan variere fra person til person. Rivaliseringen mellom Norge og Sverige har bakgrunn i unionen. Da Norge var i union med Sverige, ble Norge alltid behandlet som en lillebror, og sett ned på av svenskene. Det norske var ikke “fint nok”, og nordmenn følte seg underlegne.

Da unionen ble oppløst, ble det derfor viktig for nordmenn å vise seg jevngode med svenskene, gjerne enda bedre enn svenskene. Nordmenn ville bli kvitt stemplet som lillebror og et underlegent folk. I dag er rivaliseringen på det vennlige planet, for dersom nordmenn ikke deltar i en konkurranse, er det gjerne svenskene vi heier på. Rivaliseringen foregår på svensk side også. Der føler de seg litt underlegne Norge, spesielt ettersom Norge har olje. Så rivaliseringen er slett ikke ensidig.

Handshake NO SE

Gode eksempler på rivalisering

Sport, og kanskje spesielt vinteridrett, er et område der det er mye rivalisering mellom Norge og Sverige. Det skyldes delvis at begge land gjerne vil være gode i nettopp vinteridrett, og vinteridrett er også en av de få idrettsgrenene der nordmenn og svensker stiller ganske likt. I andre idretter er et av landene dominerende, mens det andre landet kanskje har få eller ingen deltakere i samme sport. Da blir det ikke den samme rivaliseringen. Ofte blir rivaliseringen også hauset opp av media, eller til og med av idrettsutøvere selv. Et eksempel på det er Petter Northug, som elsker å erte på seg svenskene. Og det finnes selvsagt utøvere på svensk side som gjerne tar til motmæle, og så er ordkrigen i gang. Kanskje det går litt for langt noen ganger, men heldigvis holder Norge og Sverige seg til ordkrig, så det hele er ganske uskyldig. I virkeligheten er nordmenn og svensker gode venner og naboer. Det er bare når vi konkurrerer at det gjelder å slå naboen.

Petter Northug

Konkurranse på andre områder

Norge og Sverige vil gjerne konkurrere også utenfor idrettsarenaene. For eksempel er det viktig å slå naboene i Eurovision og andre konkurranser. Det arrangeres til og med landskamper i spill, for eksempel landskamp i poker på PokerStars. Målet er det samme som i alle landskamper; å slå naboen. Pokerkampen mellom Norge og Sverige for noen år siden ble spilt mellom Petter Northug Jr. og Marcus Hellner, to menn som ofte har konkurrert mot hverandre i skisporet. I landskampen fikk de også møte hverandre ved pokerbordet. Northug og Hellner skulle både stå på rulleski og spille poker. Med seg på pokerlagene hadde de helt vanlige spillere. Naborivaliseringen mellom Norge og Sverige tar altså stadig nye former.

Marcus Hellner/Petter Northug Heads Up

Støtte til tross for rivalisering

Til tross for den evige konkurransen mellom Norge og Sverige, er de to landene gode venner, og støtter hverandre. I Eurovision er vi konkurrenter, men vi stemmer på hverandre. Rivaliseringen som foregår, kan minne litt om søskenrivalisering. Vi småkrangler litt, men vi er gode venner på bunnen. Rivaliseringen stammer også delvis fra de små forskjellene mellom oss. Nordmenn er mer avslappet, mens svenskene er litt mer reservert. Og på mange måter føler svenskene seg fortsatt kulturelt overlegne, så derfor er det nok fortsatt grobunn for rivaliseringen. Svenskene er like ille til å angripe nordmenn, så det er ingen tegn til at denne konkurransen mellom landene kommer til å ta slutt med det første, verken innen idrett eller kultur.